Kokosový olej: výhody a škody při použití, užitečné vlastnosti

Někteří odborníci doslova zbožňují kokosový olej pro výhody, které přináší tělu při použití jako potravina nebo při aplikaci na pokožku. Jiní v něm vidí „nebezpečný jed“, který zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, vyvolává tvorbu „špatného cholesterolu“ a alergické reakce. Pravda je jako vždy někde poblíž.

Co je považováno za správné?

Vysoce kvalitní olej lze identifikovat podle barvy: měl by být bílý, bez nažloutnutí. Známkou kvality je také reakce na teplo – kvalitní výrobek rychle tuhne i při pokojové teplotě, protože je bohatý na nasycené tuky.

Všeobecně se uznává, že nejlepší a nejzdravější kokosový olej se vyrábí v jeho domovině: na Srí Lance, v Indii, Thajsku a Indonésii. Farmáři tradičně vyráběli olej sušením bílých kokosových vloček, aby se zbavili přebytečné vlhkosti. Poté se přírodní suroviny zahřály na plechu a přenesly do speciálního lisu, který vytlačil kapky rostlinného tuku.

Nyní výrobci pracují jednodušším způsobem: třísky jsou vytlačovány na moderním lisu, který to umožňuje při teplotě suroviny nepřesahující 40 stupňů. Vymačkaný olej se nechá několik dní stát, aby se vysrážel, a poté se nalije do sklenic.

Kokosový olej se dodává lisovaný za studena a za tepla, stejně jako rafinovaný a nerafinovaný.

Untitled-11

lisování za tepla

Stejně jako všechny druhy rostlinných olejů je kokosový olej zpracovaný produkt, protože v přírodě neexistuje v čisté formě. Musí být nejprve extrahován z kokosu, takže technicky není zaručeno, že všechny oleje jsou přírodní.

Liší se však způsobem zpracování. Jednou z možností je tradiční lisování za tepla popsané výše. Pro svou jednoduchost a relativně levnou výbavu se používá poměrně často i dnes.

Dužnina se suší ve speciálních pecích nebo na slunci, poté se z ní lisováním nebo chemickým zpracováním získává olej. Tato metoda je méně choulostivá, protože většina užitečných prvků se během procesu odpaří.

Za tepla lisovaný výrobek poznáte podle nápisu Kokosový olej bez upřesnění na obalu. Také se takto může podepsat kokosový olej získaný z rafinovaného i nerafinovaného kokosového oleje – o těchto typech si můžete přečíst níže.

lisované za studena

Tato metoda je jemnější a umožňuje vám uložit všechny užitečné vlastnosti, ale výrobci ji používají méně často a existuje pro to řada důvodů. Tímto způsobem nelze získat více než 10 % oleje obsaženého v kokosu. Přítomnost drahých moderních lisů pro lisování za studena tedy nezbavuje výrobce nutnosti udržovat také linku na lisování za tepla. Tím se proces prodražuje.

Čerstvé kokosové maso lisované za studena se mele a olej se vymačkává na běžném lisu. Z tisíce kokosových ořechů, z nichž každý váží téměř 1,5 kg, vyjde přibližně 170 kg dužiny, ze které lze vytěžit pouze 70 litrů přírodního kokosového oleje lisovaného za studena.

Takový olej rozeznáte podle nápisu Virgin nebo Extra Virgin Coconut Oil na etiketě.

Untitled-13

Rafinovaný olej

Nejčastěji se získává lisováním za tepla. Olej se zahřeje, přidá se voda, různé kyseliny a hydroxid sodný, které oddělí všechny fosfolipidy, kovy, minerály, soli a volné tuky obsahující kokosovou vůni a dávají bílo-žlutou barvu.

Výsledkem je produkt bez výrazného zápachu, který se déle skladuje a má průhlednější barvu. Snadněji se přenáší, nemačká se a dobře snáší změny teplot. Pro prodejce je to perfektní produkt.

READ
Mužské shugaring: nuance procedury pro muže, odstranění vousů a jiných chloupků na obličeji, hluboké odstranění chloupků, recenze

Avšak užitečných látek, které zbývají po lisování za tepla, je ještě méně, protože všechny aminokyseliny, minerály a soli jsou odstraněny během rafinace.

Takový olej se pro kosmetické účely prakticky nehodí, ale lze jej použít na smažení zeleniny a masa. Jedná se o jeden z mála olejů, který při zahřívání nemění své vlastnosti a netvoří karcinogeny.

Rafinovaný rozeznáte podle nápisu Refined nebo RBD na obalu.

Nerafinovaný olej

Jedná se o produkt, který neprošel procesem rafinace. Je zřejmé, že nejčastěji to nazývají směs získanou lisováním za studena.

Zachovává si nejen specifickou sladkou chuť a vůni kokosu, ale i všechny prospěšné vlastnosti. Dá se použít i na smažení, ale vůně přebíjí chutě masa a zeleniny, takže se nejlépe hodí na sladká jídla, jako jsou palačinky nebo tvarohové koláče.

Hodí se i do moučníků, které nevyžadují pečení, protože dobře tuhne a houstne. Nerafinované lze přidat do kávy, smoothies, ovocných smoothies místo smetany a mléka nebo namazat na tousty.

Untitled-12

Výhody kokosového oleje

Kokosový olej se pro svou bohatost na užitečné látky doporučuje k ošetření roztřepených konečků a lámavých kadeří, suché nebo zanícené pokožky, zejména na obličej a krk. Pomáhá také v boji proti vráskám na pokožce obličeje a působí antibakteriálně. Používá se ke zlepšení trávení a mozkových funkcí. Je také nepostradatelný v boji proti zubnímu kazu a plaku a také pomáhá vyrovnat se s nadváhou a má pozitivní vliv na metabolismus.

Jak používat?

Pro vlasy

Kokosový olej je dobrý lék na roztřepené konečky a lámavé vlasy, ale nejlepší je neaplikovat ho na kadeře poškozené barvením nebo trvalou. V tomto případě jsou chemicky vysušené vlasy obaleny olejovým filmem, který narušuje vlhkost.

Nechá se na vlasech pár hodin nebo i celou noc. Maska se také vtírá do pokožky hlavy, ale nedoporučuje se to dělat více než čtyřikrát za měsíc.

Chcete-li omezit vypadávání vlasů, udělejte si peeling z oleje a soli, které je nutné vetřít do pokožky hlavy 2-5 minut před mytím. To by nemělo být provedeno více než dvakrát týdně a ne déle než měsíc. Tato metoda však není vhodná pro každého.

Kokosový olej lze aplikovat na vlasy po umytí šamponem, aby vyživil kadeře a dodal jim lesk. Je lepší se vyhnout kořínkům, aby vlasy nepůsobily mastné.

Untitled-16

Pro kůži

Kokosový olej tonizuje a zjemňuje pokožku. Film, který se tvoří na pokožce, chrání před negativními vlivy slunce, takže olej lze použít jako opalovací krém – pomáhá k rovnoměrnému a krásnému opálení.

Používá se také k péči o zanícenou pokožku, včetně po epilaci, protože má antimikrobiální a zklidňující vlastnosti.

Pro hydrataci suché pokožky je nejlepší aplikovat po koupeli nebo sprše. Naneste polévkovou lžíci na vlhkou pokožku masážními pohyby a poté ji otřete ručníkem. Olej můžete také přidat přímo do vody při koupeli.

Kokosový olej lze také použít jako tělový peeling přidáním soli nebo hnědého cukru. Aplikuje se jak na celou pokožku, tak na zvláště ztvrdlá místa, například na loktech nebo ploskách nohou.

Pro obličej

Olej lisovaný za studena pomáhá v boji proti vráskám, dodává pokožce obličeje pružnost. Vysušuje, ale nevysušuje, reguluje práci mazových žláz a pomáhá v péči o mastnou pleť obličeje a hlavy.

READ
Olej na barvení vlasů Constant Delight - paleta, aplikační funkce

Kapku oleje lze rozetřet rukama a bez tření nanést na obličej. Po několika minutách stojí za to navlhčit si obličej a odstranit zbývající olej ubrouskem nebo horkým vlhkým ručníkem.

Z oleje se vyrábí také masky, které se nanášejí na čistou pokožku obličeje po dobu 10-15 minut a poté se smyjí micelárním gelem. Nedělejte to však více než 2-3krát týdně.

Také se doporučují hutné oleje na odlíčení a místo krému na holení, který je vhodný zejména pro citlivou pokožku.

Untitled-15

Pro prevenci a léčbu

Kokosový olej pomáhá při různých neduzích. Normalizuje trávení, jeho užívání zlepšuje duševní činnost, snižuje riziko rozvoje aterosklerózy, rakoviny, posiluje imunitní systém a činí organismus odolnějším vůči virovým a infekčním onemocněním. Zejména brání virům v adaptaci na antibiotika. Kokosový olej také pomáhá se vstřebáváním vápníku a hořčíku. Může se také užívat ke zmírnění příznaků Alzheimerovy choroby.

Jedinou podmínkou je, že byste měli jíst pouze ten olej, na jehož obalu je napsáno „lze konzumovat uvnitř“.

Kokosový olej můžete užívat v čisté formě, počínaje čajovou lžičkou denně před jídlem a postupně zvyšovat dávku na dvě až tři polévkové lžíce s vodou.

Kokosový olej můžete pít přidáním pár kapek do čaje – zmírní podráždění v krku a pomůže při odkašlávání.

Na zuby

Kokosový olej pomáhá posilovat dásně, bělit sklovinu, bojovat proti zubnímu kazu a zánětům v dutině ústní. Za tyto vlastnosti vděčí vysokému obsahu kyseliny laurové, která pomáhá ničit bakterie v dutině ústní a odstraňuje nepříjemné pachy.

Zubní pasta dokáže zabít pouze 10 % virů a bakterií ve vašich ústech. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte kokosový olej. Nejúčinnější je proti bakteriím Streptococcus mutans, které se významně podílejí na zubním kazu.

Každodenní používání oleje pomáhá zbavit se plaku. Je také účinný při prevenci onemocnění parodontu, zejména zánětu dásní.

Kokosový olej se přidává do zubní pasty nebo se používá k výrobě zdravých výplachů. Pro čištění úst a vybělení skloviny je také užitečné ponechat v ústech lžíci kokosového oleje každý den po dobu 10 minut.

Untitled-20

Pro ztrátu hmotnosti

Nerafinovaný kokosový olej je účinným pomocníkem při hubnutí. Pokud množství kalorií, které vstoupí do těla, nepřekročí denní potřebu, pak to přispívá k intenzivnímu hubnutí.

Obsahuje látky, které urychlují metabolismus. Obsahuje tedy spoustu tuků, které zlepšují činnost štítné žlázy a endokrinního systému, na kterých závisí metabolismus a štíhlá postava. Snižuje také stres slinivky břišní.

Pro péči o postavu se doporučuje užívat jednu lžičku kokosového oleje nalačno. Jednodušší variantou je přidat ho do snídaně: kaše, jogurtu nebo salátu. Lze jej přimíchat i do předtréninkových smoothies.

Škodlivost kokosového oleje

Přes všechny tyto pozitivní aspekty kokosového oleje zastává řada výzkumníků opačný názor a považuje produkt za škodlivý. Někteří dokonce kreslí analogie s nebezpečným „jedem“, který může způsobit vážná onemocnění nebo zhoršit průběh již existujících onemocnění.

Vědci tvrdí, že více než 80 % složení kokosového oleje tvoří nasycené tuky, což je dvakrát více než v sádle. Nasycené mastné kyseliny jsou důležité pro fungování těla, ale jejich nadbytek vede k růstu škodlivých lipoproteinů s nízkou hustotou v krvi.

READ
Rozkládací jednolůžkové pohovky: vlastnosti, typy a výběr

Jsou známé jako „špatný cholesterol“, který se v těle ukládá na stěnách cév a zvyšuje riziko aterosklerózy, infarktu myokardu, mrtvice a ucpání periferních tepen.

Díky vysokému obsahu lipoproteinů s nízkou hustotou může být kokosový olej škodlivý pro srdce. Vědci provedli studii o vlivu produktu na krevní lipidy a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, ve které srovnávali kokosový olej s jinými druhy olejů.

Vědci zjistili, že použití takového oleje v jídle vede ke zvýšení hladiny „špatného“ a celkového cholesterolu v krvi. Oba ukazatele jsou dobře prozkoumanými rizikovými faktory pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Takové údaje potvrdila zejména American Heart Association.

Přesněji řečeno, kokosový olej zvyšuje hladinu špatného cholesterolu o 10,47 mg/dl. To je výrazně vyšší hodnota, než jaké vykazují olivový, sójový a řepkový olej. Podle statistik zvyšují 3-4 polévkové lžíce kokosového oleje denně hladinu LDL v krevním séru o 9 %.

Odborníci se proto domnívají, že by lidé měli omezit příjem nasycených tuků a nahradit je jinými přírodními oleji, jako je olivový nebo slunečnicový. V průměru není denní příjem nasycených tuků pro muže vyšší než 30 g, pro ženy – ne více než 20 g.

Tuky zároveň zůstávají součástí kompletní zdravé stravy, jsou zdrojem aminokyselin a pomáhají tělu odbourávat vitamíny A, D a E. Je lepší obohatit jídelníček o potraviny s vysokým obsahem nenasycených tuků, jako je avokádo , mastné ryby, ořechy a semena, říkají vědci.

Untitled-19

To však není jediný pohled na negativní aspekty kokosového oleje. Podle odborníků z druhého tábora sice kokosový olej není všelékem na všechny nemoci, ale hlavní při jeho užívání je dodržovat míru a pestrost jídelníčku.

Nepopírají, že kokosový olej vede ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, ale zdůrazňují, že stav kardiovaskulárního systému může negativně ovlivnit pouze v případě, že je dlouhodobě jediným zdrojem tuku ve stravě.

Vědci potvrzují, že kokosový olej vede ke zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“ v krvi, což zvyšuje riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Současné randomizované experimenty však ukazují, že není žádný rozdíl v hladinách LDL cholesterolu v krvi po konzumaci kokosového oleje a po konzumaci jiných vysoce nasycených živočišných nebo rostlinných tuků, jako je máslo, palmový olej a hovězí lůj.

Mezi další škodlivé vlastnosti kokosového oleje vědci identifikují alergickou reakci, protože kokos je tropické ovoce, které v našich zeměpisných šířkách neroste. Současně po konzumaci kokosové dužiny nebo jejího oleje jako potravy dochází k alergické reakci extrémně zřídka. Nejčastěji se to děje po vnějším použití oleje, a to jak v čisté formě, tak jako součást kosmetiky. Proto by lidé, kteří mají individuální nesnášenlivost na složky, měli před použitím otestovat nanesením malé směsi na pokožku. Pokud po chvíli nedojde k zarudnutí nebo loupání, pak není alergie.

Kokosový olej se také nedoporučuje lidem s mastnou nebo aknózní pletí, patří mezi komedonogenní oleje, to znamená, že může „ucpávat póry“. Také by neměl být nahrazen hydratačními přípravky pro pacienty s kožními onemocněními, jako je ekzém. Lékaři z Hongkongu provedli studii, podle které lidé trpící ekzémem zaznamenali zhoršení stavu při použití kokosového oleje na kůži.

Untitled-21

Někteří kosmetologové považují kokosový olej za příliš těžký pro pokožku, proto jej nedoporučují nanášet v husté vrstvě. Nejlepší je smíchat s přípravky na krk a dekolt a nanášet na pleť pouze do těchto partií. Výběr kokosového oleje pro péči o pokožku obličeje se doporučuje opatrně.

READ
Top 20 nejlepších šatů roku

Před použitím kokosového oleje byste si proto měli pečlivě přečíst jeho složení uvedené na etiketě.

Užívání přípravku pacienty s pankreatitidou může způsobit exacerbaci onemocnění, proto byste se měli nejprve poradit s lékařem. Obecně je léčba tohoto onemocnění založena na přísné, správné dietě a konzumaci potravin, které nedráždí slinivku břišní. Jakékoli rostlinné oleje lze proto vzhledem k jejich vlastnostem při pankreatitidě užívat pouze během období přetrvávající remise, protože v akutní formě se zvyšuje další zatížení slinivky břišní, v důsledku čehož se může výrazně zhoršit zdraví pacienta.

Syurakshina Elena výživa.jpg

– Kokosový olej, jako každý jiný olej, se většinou skládá z tuků, v tomto případě se jedná o nasycené mastné kyseliny (téměř 83 %), mezi které patří laurová, kapronová, kaprylová, olejová, kaprinová, palmitová, myristová, stearová. Polovinu „tučného“ složení kokosového oleje tvoří kyselina laurová, má antiseptické a baktericidní vlastnosti, což je důležité pro imunitu. Kyselina olejová udržuje vodní rovnováhu pokožky a metabolismus lipidů, zatímco kyselina kaprylová normalizuje hladinu prospěšné střevní flóry. Všechny tyto nasycené tuky zdraví vůbec neškodí, jelikož se složením a vlastnostmi liší od nasycených živočišných tuků.

Také v kokosovém oleji jsou fytosteroly, vitamíny C, B4, K, cholin, E a minerální látky: vápník, zinek, hořčík, fosfor a železo.

Zdravotní přínosy kokosového oleje

Gastrointestinální přínosy. Kyselina kaprylová je zodpovědná za hladinu prospěšné střevní flóry, díky čemuž je kokosový olej vynikajícím profylaktikem, které pomáhá snižovat riziko vzniku onemocnění trávicího systému, především vředů a gastritidy. Kokosový olej mimo jiné aktivuje hojení sliznic trávicího traktu, a proto je odborníky často doporučován pacientům s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou.

Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Díky velkému množství kyseliny laurové ve složení má kokosový olej výrazný protizánětlivý, baktericidní a antifungální účinek, čímž posiluje imunitní systém. Kromě toho lze produkty na bázi kokosového oleje použít při léčbě virových infekcí, onemocnění dýchacích cest.

Antioxidační vlastnosti. Kokosový olej má také antioxidační účinek, díky vitamínům B, C, E a hořčíku zabraňuje předčasnému stárnutí a zároveň působí na tělo zklidňujícím, antistresovým a relaxačním účinkem.

Výhody pro mužské tělo. Jak již bylo zmíněno, kokosový olej je bohatý na kyselinu laurovou. Tento typ nasycených tuků se řadí mezi triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, takové látky jsou cenným zdrojem „rychlé“ energie, a proto jsou často zahrnuty do sportovní výživy pro muže, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Muži, kteří aktivně sportují, mohou kokosový olej použít k přípravě předtréninkových svačin: zeleninových sendvičů, cereálií a salátů. Lze jej přidat i do kávy místo smetany.

Výhody pro ženské tělo. Kokosový olej se již dlouho používá v kosmetických a lázeňských procedurách. Odborníci prokázali, že pravidelné kosmetické procedury s použitím produktů obsahujících kokosový olej snižují lámavost vlasů a posilují je. Kokosový olej také dodává vlasům zdravý lesk a příjemnou vůni. Mimo jiné existují studie potvrzující přínos kokosového oleje pro pokožku: zvyšuje její bariérovou funkci a snižuje zánět. Kyselina olejová ve složení produktu udržuje vodní rovnováhu pokožky a metabolismus lipidů.

READ
3 Nivea tonika: matování pro mastnou pleť, recenze

Škodlivost kokosového oleje a kontraindikace

Rafinovaný i nerafinovaný kokosový olej je sám o sobě přírodním a zdravým produktem. Je však důležité vzít v úvahu, že stejně jako jakýkoli jiný produkt konzumovaný v potravinách a používaný v kosmetologii má kokosový olej své vlastní kontraindikace.

Užívání kokosového oleje je zakázáno nebo omezeno jednotlivými faktory, mezi které patří: chronická cholecystitida nebo pankreatitida v akutním stadiu, terapeutická nebo estetická dieta, stejně jako individuální nesnášenlivost kokosu nebo jiných složek, které tvoří složení.

Kontrola, zda máte alergii, je velmi jednoduchá. Za tímto účelem namažte vnitřní povrch zápěstí nebo lokte kokosovým olejem. Pokud se po dvou hodinách na kůži neobjeví zarudnutí, necítíte svědění a nepozorujete otoky, můžete olej použít.

Přijatelný příjem kokosového oleje

Je důležité si uvědomit, že navzdory všem prospěšným vlastnostem je kokosový olej velmi kalorický produkt, což znamená, že jej musíte používat s mírou. Odborníci nedoporučují překračovat dávku 15-20 g (1 polévková lžíce) denně. U mužů, kteří aktivně sportují a přibírají na váze, lze tuto dávku zvýšit na 25–30 g.

Kde kokosový olej použít

V zásadě se kokosový olej používá ve dvou průmyslových odvětvích – ve vaření a kosmetologii. Kromě vaření a kosmetiky však kokosový olej našel uplatnění i v jiných, nejneočekávanějších oblastech.

Někdy se lakované kožené boty potírají kokosovým olejem, aby se jim vrátil původní lesk.

Také díky vysokému obsahu mastných kyselin kokosový olej dokonale čistí bronz a odstraňuje rez z kovů.

Kokosový olej lze natřít na dřevo, protože zabraňuje praskání dřevěného nádobí, prkének a dalších podobných předmětů. A také jím někteří muzikanti drhnou struny hudebních nástrojů.

Kokosový olej při vaření

V první řadě je důležité si uvědomit, že pouze nerafinovaný kokosový olej je považován za jedlý!

Všude se přidává do jídla, připravují se z něj všechny druhy pokrmů, od teplých až po dezerty.

Pomocí kokosového oleje můžete smažit a dusit maso, zeleninu, ryby, dochucovat polévky, bramborovou kaši, cereálie, různé pokrmy z rýže nebo těstovin.

Běžný olej se často nahrazuje kokosovým olejem při přípravě pečiva, dortů a sladkostí.

Tekutý kokosový olej se používá jako zálivka na salát (je důležité, aby zelenina měla pokojovou teplotu, při použití studené zeleniny může olej zkrystalizovat) a tuhý kokosový olej se používá na výrobu chlebíčků.

Proč našel kokosový olej široké uplatnění v různých odvětvích vaření? Je to jednoduché:

Za prvé, mastné kyseliny ve složení kokosu při zahřátí nejsou zničeny, nestávají se karcinogeny. Kokosový olej také neztrácí své blahodárné vlastnosti a chuť při zahřátí na vysoké teploty, není náchylný na připalování, lze jej proto na rozdíl od jiných olejů použít ke smažení a fritování.

Za druhéKokosový olej je skvělou náhradou másla, protože obsahuje esenciální nasycené kyseliny.

Za třetí, kokosové oleje jsou absorbovány téměř úplně (92 % oproti 66 % u másla). Kousek chleba s kokosovým olejem se proto doporučuje sníst před obědem nebo večeří, aby se předešlo přejídání.

Začtvrté, díky obsahu nasycených mastných kyselin kokosový olej prakticky nepodléhá oxidaci, díky čemuž má poměrně dlouhou trvanlivost. Prakticky nevstupuje do chemické reakce se vzduchem, proto i mimo ledničku zůstává vhodný ke konzumaci do data expirace uvedeného na obalu.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: